Terveys

Kääpiöbullterrieri on suhteellisen terve rotu, mutta kuten kaikilla koiraroduilla, myös kääpiöbullterriereillä esiintyy periytyviä vikoja ja sairauksia. 

Periytyminen tapahtuu pääasiassa resessiivisesti eli piilevästi, kaikkien sairauksien kohdalla periytymismallia ei tunneta ja joissakin tapauksissa yksilön sairastumiseen vaikuttaa perimän lisäksi muitakin tekijöitä. Tällaisen piilevän taipumuksen kantajaa ei voida tunnistaa pennun/koiran ulkonäön perusteella. Vastuuntuntoinen kasvattaja käyttää jalostukseen vain mahdollisimman terveitä koiria. Kolmen sairauden osalta on löydetty niitä aiheuttava geeni, ja tällöin toisen yksilön on aina oltava terve ko geenin suhteen. Näitä ovat PLL, primaari linssiluksaatio, LAD, letaali akrodermatiitti ja LP, larynx paralyysi. 

Usein piilevästi periytyvät sairaudet puhkeavat vasta, kun koira on jo ohittanut pentu- ja nuoruusiän. Kaikki synnynnäiset sairaudet eivät ole perinnöllisiä eivätkä myöskään kaikki perinnölliset sairaudet synnynnäisiä. 

DNA näytteenotto ja tilausohjeet:Kääpiöbullisi geneettinen tilanne linssiluksaation (PLL), sinkin imeytymishäiriön (LAD) ja kurkunpään halvauksen  (LP) suhteen voidaan tutkia veri- tai poskisolunäytteestä. Näitä näytteitä ottavat eläinlääkärit tai Kennelliiton DNA-tunnistajat.
https://www.kennelliitto.fi/yhteystiedot/dna-naytteenottajat

Varmista aikaa varatessasi, että eläinlääkäriltä löytyy näytteenottovälineet. Poskisolunäytekitit voit tilata mukaasi kätevästi netin kautta. Jos otat verinäytteenä ( varmempi tapa) , nämä löytyvät kaikilta lääkäreiltä. Tilaa ilmaiset näytteenotto- ja lähetystarvikkeet esim. Laboklinin Suomen toimistolta: info@laboklin.fi. Jos eläinlääkärisi käyttää Laboklinin palveluita, saat häneltä kaiken tarvittavan näytteenoton yhteydessä.

Movet (Suomi) www.movet.fi

Laboklin (Saksa) www.laboklin.fi

Edellä mainitut ovat Suomen Kennelliiton hyväksymiä eli täyttävät tietyt geenilaboratorioille asetetut kriteerit ja standardit ja niistä saadut tulokset voidaan kirjata virallisina terveystuloksina koiran tietoihin Koiranettiin Kennelliiton ylläpitämään jalostustietojärjestelmään. 
Suomen Kääpiöbullterrierit ry:n  jalostustoimikunta suosittelee käyttämään näitä laboratorioita. Toimitathan tuloksen koirasi / koiriesi geenitestistä myös jalostustoimikunnan sähköpostiin skbtjalostus@gmail.com 


·       Varaa aika näytteenottotestiin eläinlääkäriin. Voit toki aina ottaa näytteet myös esim. rokotuksien tai muun käynnin yhteydessä.

·       Varmista, että heiltä löytyvät näytteenottovälineet.

·       Täytä tutkimuslomake ja ota se mukaasi eläinlääkäriin mennessäsi.

 https://shop.labogen.com/media/pdf/f3/10/a4/Laboklin-Kennelliitto-Geenitestien-lahete-2022-10-12.pdf?fbclid=IwAR3iepX6fTurwypTYaWp8XBeaM--gUVuQ74YyXw1V53yFFXNr_xvh1D2saQ

Kaavakkeesta löytyvät geenitestien numerot, suosittelemme kuitenkin edullista yhdistelmätestiä ( LP, PLL, LAD ja PKD) testin no 8474.
Huomioi myös, mikäli otat poskisolunäytteen, että koiran on oltava syömättä 2 tuntia ennen näytteenottoa.
 

·       Tee lähetteet sähköisesti Omakoiran kautta Kennelliittoon, jos olet jäsen. 
Jos et ole jäsen, löytyvät sivuilta myös ohjeet. 
https://www.kennelliitto.fi/omakoira-palvelu/ennakkolahete-terveystutkimukseen?fbclid=IwAR19cJoCiILi-GjlRZPi6YQVwhTnxfXX3qMobqfX5XIyBDrbmnhu5zMHgOU


Lähete tutkimuksiin tulee tehdä ennen eläinlääkärille menoa Omakoira-palvelussa. Näin eläinlääkäri pystyy tutkittuaan koiran tallentamaan tulokset sähköisesti suoraan koiran tietoihin. Kennelliiton jäsenet voivat tulostaa valmiit lausunnot Omakoira-palvelusta. Ei-jäsenet saavat lausunnon sähköpostiinsa eläinlääkärin tallennettua sen. Lausunto postitetaan myös kotiin perinteisenä kirjeenä, ellei sitä ole erikseen kielletty Omakoirassa.


Mene Omakoira-palvelussa kohtaan Koirat ja valitse vasemmasta sivuvalikosta kohta Terveystutkimukset. Klikkaa tämän jälkeen Tilaa uusi lähete.
Tämän jälkeen voit tilata lähetteen omistamallesi koiralle, tai koiralle jonka omistaja on antanut luvan lähetteen tilaamiseen kirjoittamalla koiran rekisterinumeron tai tunnistusmerkinnän. Paina Hae
Valitse tämän jälkeen listasta haluamasi tutkimus koirallesi (voit valita useamman kerralla).
Lue vielä hyväksymisohjeet alta ja klikkaa Hyväksyn yllänäkyvät ehdot. Paina viimeiseksi Hyväksy. Tämän jälkeen paina Siirry maksamaan, josta sinut ohjataan valitsemaasi maksutapaan. Noudata maksamisessa maksulaitoksesi ohjeita.

Koirasi kasvattaja neuvoo sinua myös jos koirasi on geeniperimältään terveistä vanhemmista.

Kiitos kaikille teille, jotka olette tutkituttaneet koiranne ja toimittaneet tulokset jalostustoimikunnalle ja  yhdistyksen sivuille lisättäväksi.

Toivomme samanlaista hedelmällistä yhteistyötä rodun hyväksi myös jatkossa.

Laboklinilta on saatavana myös yhdistelmätesti

Testin numero 8474, hinta 105 €
Pakettiin kuuluvat seuraavat geenitestit: LAD, PLL, LP, PKD

Pakettiin kuuluvien testien hinta yksittäin on 48-62€ , eli tämä on edullinen testipaketti pentueille ja kaikille koirille.

LAD  -Lethal Acrodermatitis
PLL Primary Lens Luxation
LP Laryngeal paralysis
PKD Polycystic kidney disease

Terveystutkimustuet

Tuettavat terveystutkimukset ovat BAER, geenitestit (PLL, LAD, LP), polvitutkimus, sydänultra, silmätarkastus ja UPC/SDMA.  

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Terveystuet vuodelle 2024

Sydänultra 60€
Yhdistelmägeenitesti 20€
UPC/SDMA 10€
Yksittäinen geenitesti (PLL/LP/LAD) 10€
Patellaluksaatio 10€
BAER 5€/10€

Alle 8 vuotiaan koiran avauksesta korvaamme 100€.                                                                                                                      
Lisää tukien maksamisesta:
https://www.skbt.fi/jalostus/testaustuet/