Nosework

Nosework on nenätyöskentelyyn keskittyvä laji, joka sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea Noseworkissa koira pääsee käyttämään nenäänsä etsiessään sille opetettuja kohdehajuja erilaisissa ympäristöissä. Laji ei vaadi kallista varustautumista eikä koiralta tai ohjaajalta mitään erikoistaitoja, perushallinta riittää. Lajia ei myöskään tarvitse harrastaa ryhmässä, jolloin laji sopii myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille.

Mitä on nosework?
Nosework kehitettiin Yhdysvalloissa vuonna 2008. Laji kehitettiin alun perin rescuekoirille itseluottamusta kasvattavana tekemisenä, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia, ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. Nykyisin K9 Nose Work on USA:ssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji, johon on koulutettu jo tuhansia koiria.

 Noseworkissa koira opetetaan tunnistamaan ja ilmaisemaan kolme erilaista kohdehajua sekä niiden yhdistelmiä. Etsittävät hajut ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli.

Nenätyöskentely on koiralle  mieluisaa ja ominaista. Kohdehajujen etsiminen vaatii koiralta nenänkäytön lisäksi aivotyöskentelyä. Nosework on mukavaa tekemistä sekä ihmisille että koirille. Kouluttamisessa suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä.

Noseworkia on helppo harrastaa omassa kodissa ja aktivointimenetelmänä se on verraton. Hajupiiloja voi tehdä omassa kodissa, ulkoilureitin varrella tai muussa ympäristössä. Kilpailuissa jokainen koirakko suorittaa etsinnän yksitellen, joten laji sopii myös aremmille koirille. Lajia voi harrastaa myös ilman kilpailutavoitteita.

 

Nosework on Kennelliiton virallinen koemuoto 1.1.2020 alkaen.

Kenelle laji sopii?
Nosework on kaikille koirille ja ohjaajille sopiva laji, jota voi harrastaa itsekseen tai koulutusryhmässä. Laji tarjoaa koiralle mukavaa aktivointia ja kehittää koiran itsevarmuutta.

Mikä on lajin tarkoitus?
Nosework on mukavaa yhteistä tekemistä sekä koiralle että ohjaajalle. Nosework aktivoi koiraa sekä nenänkäyttöön että aivotyöskentelyyn. Koira pääsee toteuttamaan lajityypillisiä tarpeitaan ja kehittämään itsevarmuuttaan. Koiran tehtävänä on tutkia etsintäalue ja löytää piilotetut kohdehajut. Ohjaajan tehtävänä on seurata koiran työskentelyä ja tarvittaessa olla tukena.

Miten kilpaillaan?
Nosework-kokeissa suoritetaan etsintöjä eri etsintämuodoissa. Kohdehajuja etsitään sisä-, ulko-, laatikko- ja ajoneuvoetsinnässä. Käytössä on kaksi eri koemuotoa. Kaikkien etsintämuotojen kokeissa (KEK) koirakko suorittaa samassa kokeessa osasuorituksen neljällä erilaisella etsintäalueella. Yhden osion kokeessa (YEK) suoritetaan neljä erilaista etsintää yhdestä etsintämuodosta.

Jokaisessa koemuodossa on kolme luokkaa: 1., 2. ja 3.luokka. 1. luokan kohdehajuna käytetään eukalyptusta, 2. luokassa käytetään eukalyptusta ja laakerinlehteä sekä niiden yhdistelmää, 3. luokassa käytetään eukalyptusta, laakerinlehteä ja laventelia sekä niiden yhdistelmiä. Käytetyt hajut ovat koirille myrkyttömiä hydrolaatteja.
( lähde: https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/nosework ja 
https://www.nwf.fi/nosework/)