Sydänsairaudet


Kääpiöbullterrierien yleisimmät sydänsairaudet ovat aortanahtauma-subaorttastenoosi, Dilatoiva kardiomyopatia, keuhkovaltimon ahtauma-pulmonaalistenoosi ja mitraaliläpän dysplasia.

Oireet
Sydänsairauksien yleisimpiä oireita voivat olla suorituskyvyn aleneminen, pyörtyily, turvotus (neste) ja rytmihäiriöt.

Sydänsairauksien tutkiminen

Koiran sydänsairaudet voidaan usein todeta piilevässä vaiheessa paljon ennen vajaatoimintaoireiden kehittymistä. Tavallisen kliinisen tutkimuksen yhteydessä eläinlääkärin mielessä herää epäily sydänsairaudesta, jos hän kuulee sydämestä sivuäänen tai rytmin muutoksia.

Röntgenkuvassa voidaan nähdä sydämen muodon tai koon poikkeavan normaalista. Röntgenkuva on myös välttämätön vajaatoimintapotilaan keuhkojen nestekertymien arvioimisessa. Sydämen ultraäänitutkimuksella nähdään sydämen sisärakenteet ja pystytään tarkastelemaan sydämen eri osia, sydänlihaksen supistumista, läppien toimintaa ja verivirtauksia sydämen sisällä. Sydämen sähköisestä toiminnasta saadaan tietoa EKG-tutkimuksella eli niin sanotulla sydänfilmillä.

Ultraäänitutkimus on yleensä tarpeen tarkan diagnoosin saamiseksi ja luotettavan ennusteen arvioimiseksi. Vajaatoimintaoireiden vakavuutta arvioidaan röntgenkuvin. Huolellinen oireiden selvittely ja perusteellinen kliininen tutkimus ratkaisevat mitkä erikoistutkimuksista milloinkin ovat tarpeen.

Sydänsairauksista SKL:n sivuilta lisää.


Evidensia
Hannekevan Meeuwen ja Mark Dirven suorittama sydäntutkimus bullterrierille, Hollanti  2017-2020.   Lue tästä