Rally-toko

C.I.B. POHJ MVA FI MVA SE MVA NO MVA EE MVA HeW-17 PMV-18 HeW-18 TLNW-19 BH 

BULLBUGBEAR'S BILLY B siirtyi rallytokossa voittajaluokkaan!
17.10.2020 Oulu, tuomari Fiia-Maria Kivioja

Melkoinen pari tämä Jurri & Henna, hyvä teitä ja paljon onnea tämän päivän uurastuksesta!

”Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset! Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin hännät heiluen. ”  - Rally-Tokoyhdistys


Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-toko kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.

Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkyltistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). 

Kaikki koirakot aloittavat kilpauransa alokasluokasta. Hyväksyttyyn suoritukseen riittää 70 pistettä. Koirakon aloittaessa kisasuorituksen sillä on 100 pistettä, josta aletaan vähentämään pisteitä, jos radalla tapahtuu virheitä. Virhepisteitä voi tulla esimerkiksi taluttimen kiristymisestä, väärin suoritetusta tehtävästä, puutteellisesta yhteistyöstä, epätarkasti suoritetusta tehtävästä jne.

Saavutettuaan kisaluokassa kolme hyväksyttyä tulosta vähintään kahdelta eri tuomarilta koirakko saa koulutustunnuksen (RTK 1-4) ja siirtyy kisaamaan seuraavan luokkaan. Rally-tokovalion arvoon vaaditaan kolme vähintään 95 pisteen tulosta mestariluokasta, joten mikään ”helppo nakki” ei ole tuo valionarvo tässä lajissa. 

Rally-tokon on lajina tarkoitus sopia kaikille ihmisille ja kaikille koiraroduille. Alokasluokan kisakynnys on matala, sillä koira suorittaa radan kytkettynä ja tehtävien suoritusta ei tuomaroida niin ”ankarasti” kuin ylemmissä luokissa, joissa kyllä riittää sitten haastetta tavoitteellisemmillekin ohjaajille ja kouluttajille. Lajina rally-toko on mainio yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, iloiseen temppujen opettamiseen ja aktivointiin. Sitä voi helposti harjoitella itsekseen kotona tai kävelylenkkien ohessa. Rally-toko tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä koiralle; pyörähdykset eri suuntiin, takapään käyttöä, peruutusta ja seuraamista myös oikealla puolella.

Rally-tokoyhdistys  ry perustettiin vuonna 2009, tavoitteena oli lajin tuominen Suomeen. Tässä yhdistys on saavuttanut tavoitteensa loistavasti; rally-toko vetää harrastajia puoleensa kuin hunaja pörriäisiä! Rally-toko virallistui Suomessa 1.5.2014. Tätä ennen järjestettiin ns. epävirallisia kilpailuja.

Kennelliiton Koiranetin mukaan rally-tokon ensimmäisenä virallisena vuonna 2014 lajissa kilpaili kaksi kääpiöbullterrieriä uros Bisbull’s Pokerface ”Erwin” ja narttu French Dream Des Jardins De Margaux ”Tuksu”. Kisastartteja tuona vuonna oli 9. Vuonna 2015 startteja kertyi 8 edelleen kahden kääpiöbullterrierin voimin Erwinin vanaveteen oli ilmaantunut uusi narttu Funbull’s Elbereth ”Tata”, joka kilpaili alokasluokassa ja Erwin tuttuun tapaan siirtyi astetta ylemmäs koulutustunnus RTK2 suoritettuna. Vuonna 2016 kisastartteja kääpiöbullterriereille kertyi 6 ja kaikki Erwinin toimesta. Erwin saavutti tuona vuonna koulutustunnuksen RTK3, joka on vielä tänä päivänä korkein minibullin saavuttama koulutustunnus rally-tokossa. 2017 kisastartteja oli 6, Erwin ahkeroi tuolloin rally-tokon korkeimmassa mestariluokassa. Uutena kisaajana kahden kisastartin verran pyörähti rally-tokon radoilla narttu Helmiskan Pinkie Pie ”Pinni”. Vuosi 2018 oli hiljainen vuosi kääpiöbullien rally-tokoilussa, vain 2 tulosta uusien tekijöiden uros Eggnogg’s Violet Arrow:n ”Into” ja narttu Bullbugbear’s Tilly Whittlen ”Typy” toimesta. Viime vuosi 2019 oli ”kultavuosi” minibullien rally-tokon tulosten tekemisessä; 12 kpl joiden takana ovat urokset Bullbugbear’s Billy B ”Jurri”, Eggnogg’s Violet Arrow ”Into” ja nartut Bullbugbear’s Tilly Whittle ”Typy” ja Bullbugbear’s Dare To Drink My Cosmo ”Darra”. Kaikki nämä neljä koiraa saavuttivat myös tuona samaisena vuonna koulutustunnuksen RTK1. 

Mutta mihin asti päästäänkään tänä vuonna 2020, vaikka kuinka korona yrittää hankaloittaa kisaamista, on muutaman kuukauden sisällä hyväksyttäviä kisastartteja kertynyt jo kymmenen ”konkari”kolmikon Typyn, Darran ja Jurrin johdolla ja uutena tulokkaana Bullbugbear’s Soimu alias ”Sofi” kera ohjaansa Kira Kemppaisen. Anceli Kaveri ja ”Typy” aloittivat rallytokoilut avoimessa luokassa kunnon ”rytinällä”; kolme kisastarttia ja koulutustunnus RTK2 on saavutettu ja he siirtyvät kilpailemaan voittajaluokkaan! Eikä huonosti ole kulkenut Jurrilla ja Darrallakaan, jälkimmäisellä  avoimen luokan RTK2 saavutettuna. 

Mutta mikä tässä rallytokossa kiehtoo ja koukuttaa, näin kertoo Salla Halonen rallytokoilun konkari ja uranuurtaja minibullien kera.

-Laatu korvaa määrän. Omieni (kolme koiraa, 2 miniä ja 1 stanttu) kanssa olen huomannut, että nämä tylsistyvät äärimmäisen nopeasti eivätkä useat toistot ole näiden juttu. Mieluimmin lyhyitä onnistuneita toistoja, kuin puolivillaisesti painettuja useita. Jos rallytokoilu kiinnostaa, niin ehdottomasti kokeilemaan! Jos kuitenkin takaraivossa siintää ajatus kisaamisesta, suosittelen opettamaan tai käymään edes yhden perustoko- kurssin, niin rallysta saa paljon enemmän irti, kun seuraaminen, perusasennot ja paikallaolo ovat jo tuttuja. Lisäksi näin vuosien varrella viisastuneena koira kannattaa opettaa samalla toimimaan ihmisen oikealla puolella, jotta se ei tule myöhemmin yllätyksenä. Suurin osa tehtävistä, kun voidaan myöhemmin suorittaa myös oikealla puolella. Aivan ummikkona kannattaa etsiä jokin koirakoulu, missä on kekseliäs opettaja, koska jos he eivät ikinä ole bullin kanssa tekemisissä olleet niin eivät he ihan heti välttämättä bullin aaltopituudelle pääsekään. Kannattaa siis antaa myös mahdolliselle opettajalle aikaa tutustua rotuun. Hän myös auttaa viime kädessä löytämään koirallesi sopivan palkan, jos itse empii (ruoka, jokin lelu mutta mikä). Ihan viimeisenä - muistakaa pitää hauskaa!

Siinä missä vuoden 2014 yhdeksästä startista vastasi kaksi kääpiöbullia, on ollut ilahduttavaa nähdä osallistujien määrän hidas mutta varma kasvu. Samoin on ollut mahtavaa kuulla, nähdä ja huomata, että rally-toko harrastajia on rodumme piirissä jo useampia koirakoita. Aina ei katse ole kaikilla tuonne kisakentille, mutta uskallan väittää monen olevan kisavalmiita, rohkeasti vaan kokeilemaan miltä rally-tokon alokasluokka tuntuu. Lajina rally-toko ja juurikin alokasluokka on kannustava ”koetinkivi”, mutta ei mikään mahdottomuus läpäistä, vaikkei rotumme ole välttämättä se kuuliaisin tottelevaisuusrotu. Kyllä minibulli oppii siinä missä muutkin!

Koulutustunnuksen 1.5.2014 jälkeen saaneet kääpiöbullterrierit:

RTK1 Bisbull’s Pokerface & Salla Halonen

          Bullbugbear’s Billy B & Henna Leinonen

          Bullbugbear’s Dare To Drink My Cosmo & Henna Leinonen

          Bullbugbear’s Tilly Whittle & Anceli Kaveri

          Eggnogg’s Violet Arrow & Salla-Mari Ryhänen

          French Dream Des Jardins De Margaux & Eija Junttila

RTK 2 Bisbull’s Pokerface & Bullbugbear’s Tilly Whittle, Bullbugbear's Billy B & Bullbugbear’s Dare To Drink My Cosmo

RTK3 Bisbull’s Pokerface, Bullbugbear's Dare To Drink My Cosmo & Bullbugbear's Tilly Whittle

Alokasluokka  (ALO) Alokasluokan rata koostuu  10-15 tehtäväkyltistä lähdön ja maalin lisäksi. Alokasluokassa koira on kytkettynä ja hihnan tulee roikkua löysänä. 

Avoinluokka (AVO) Avoimen luokan rata koostuu 12-17 tehtäväkyltistä lähdön ja maalin lisäksi. Vähintään viiden tehtäväkyltin tulee olla avoimen luokan kylttejä. kaikki liikkeet suoritetaan ilman hihnaa, mutta koira tuodaan radalle ja viedään radalta sääntöjen mukaisesti kytkettynä.

Voittajaluokka (VOI) Voittajaluokan rata koostuu 15-20 tehtäväkyltistä lähdön, maalin ja käytösruudun lisäksi. Vähintään kolmen kyltin tulee olla avoimen luokan kylttejä ja vähintään viiden tehtäväkyltin tulee olla voittajaluokan kylttejä käytösruudun lisäksi. Ratasuoritus tehdään ilman hihnaa, mutta koira tuodaan radalle ja viedään radalta sääntöjen mukaisesti kytkettynä.

Mestariluokka (MES) Mestariluokan rata koostuu 18-20 tehtäväkyltistä, lähdön maalin ja käytösruudun lisäksi. Vähintään kolmen tehtäväkyltin tulee olla avoimen luokan kylttejä, vähintään kolmen kyltin tulee olla voittajaluokan kylttejä käytösruudun lisäksi sekä vähintään viiden tehtäväkyltin tulee olla mestariluokan kylttejä. Ratasuoritus tehdään ilman hihnaa, mutta koira tuodaan radalle ja viedään radalta sääntöjen mukaisesti kytkettynä.

lähteet:

Rally-Tokoyhdistys ry http://www.rally-toko.fi/sivusto/

Koiranet Jalostustietojärjestelmä